Dodano:

Uprawa rzepaku krok po kroku – część pierwsza

Sukces w uprawie rzepaku ozimego zależy od wielu czynników. Aby uzyskać plon o zadowalającej jakości i wielkości, producent musi zwrócić uwagę na każdy z nich. Jak zatem postępować, by uprawa rzepaku ozimego była opłacalna?

Uprawa rzepaku, zarówno ozimego jak i jarego powinna być starannie zaplanowana. O wiele popularniejsza jest uprawa formy ozimej niż jarej. Wynika to z kilku powodów – przede wszystkim rzepak ozimy posiada większy potencjał plonotwórczy. Drugą cechą, która decyduje o mniejszej popularności rzepaku jarego jest jego większa podatność na choroby i szkodniki niż rzepaku ozimego. Mimo to, rzepak jary posiada niezaprzeczalną zaletę – można wysiać go wiosną na polach, gdzie wymarzły zboża i rzepak ozimy.

Ważnym aspektem agrotechnicznym jest wybranie odpowiedniego przedplonu. Jednym z najlepszych jest jęczmień – zboże o podobnych wymaganiach glebowych do pszenicy, ale o zdecydowanie krótszym okresie wegetacji, a co za tym idzie – odmiennym wykorzystaniem zasobów wodnych gleby w czasie. Szereg uprawek pożniwnych pozwala na utrzymanie gleby wilgotnej i jednocześnie odpowiednio napowietrzonej. Dzięki temu rzepak przed siewem ma zapewnione odpowiednie stosunki wodno-powietrzne do kiełkowania. Dobrym rozwiązaniem jest także wysiew rzepaku ozimego po roślinach motylkowych, ponieważ zmieniają one na korzystną strukturę ziemi poprzez powstawanie tzw. „gruzełków”.  Opisane przedplony są rozwiązaniami zalecanymi w integrowanej produkcji, ale większość producentów decyduje się na przedplon w postaci pszenicy. Tutaj z pomocą przychodzi zespół uprawek uproszczonych. Zastosowanie zabiegu ścierniskowego i siew w mulcz pozwala osiągnąć porównywalny rezultat do wcześniej wspomnianych metod, ograniczając jednocześnie niekorzystne zjawisko jakim jest powstawanie podeszwy płużnej.

Uprawa rzepaku krok po kroku

Uprawa rzepaku zaczyna się od wyboru stanowiska i odmian

Nawet na najlepiej przygotowanym polu plon będzie niewielki, jeśli do siewu użyjemy nasion słabej jakości. Odpowiednie odmiany rzepaku powinny być odporne na wyleganie i niskie temperatury, łatwo regenerować się po zimie i co najważniejsze – stabilnie plonować. Wyniki tegorocznej oceny odmianowej COBORU pokazały, że plon rzepaku ‘Baraque’ od 3 lat przekracza ustalony wzorzec, co daje mu 4 miejsce wśród najlepiej plonujących odmian. Wyróżnia go jednak wielogenowa odporność na najgroźniejszą chorobę –  zgniliznę twardzikową.

Kliknij, by zobaczyć pełną charakterystykę odmiany ‘Baraque’
Kliknij, by zobaczyć opracowanie COBORU